sobota 18. června 2016

Zeleninový koláč. Zdravý, dietní, chutný.

Miluji slané koláče na všechny způsoby. Recept na slavný francouzský quiche už tady mám a stejně - v poslední době experimentuji spíše se zdravějšími a lehčími variantami. A tato se opravdu povedla...
... místo těsta z másla a mouky použijeme zdravější brambory a cuketu. Créme fraiche a sýr zase nahradíme tvarohem a zakysanou smetanou. Nebojte, koláč je i tak dost vydatný a chuťově výrazný.
   
Ingredience:

10-12 ks nové brambory (malé)
1 střední cuketa
10 výhonků chřestu
1 velký pórek
1 lžíce másla
5 plátků výraznější šunky (můžete vynechat)
500 g nízkotučný tvaroh ve vaničce
1 zakysaná smetana 12%
2 vejce
2 stroužky česneku
1 lžička dijonské hořčice
provensálské bylinky
sůl a pepř

Nové brambory uvařte ve slupce a nechte zchladnout. Mezitím na grilovací pánvi na sucho opečte cuketu, nakrájenou na asi centimetr tlustá kolečka (před opékáním je ideální nechat nakrájenou a osolenou cuketu vypotit přibližně 30 minut na papírových utěrkách - zbavíte ji hořkosti a přebytečné vody).

Nakrájejte brambory na kolečka a kolem dokola nimi vyložte zapékací mísu. Pokud vám nějaké brambory zbyli, rozmačkejte je a přidejte do náplně. Na spodek mísy vyskládejte grilovanou cuketu. Mísu nebo pekáč nemusíte ničím vymazat ani vysypat. 

Náplň:
Na lžíci másla poduste očištěný a nakrájený pórek, včetně jeho hezké zelené části. Po chvilce k pórku přidejte chřest - a to jen jeho středy, nakrájené na kolečka. Jeho dřevnatější spodní část použijte raději do polévky, či vývaru a jeho špičky zase můžete použít na dozdobení koláče. Duste přibližně 6-7 minut, spíše "na skus", než úplně do měkka. Osolte a opepřete dle chuti a nechejte zchladnout.
Ve větší misce smíchejte tvaroh, smetanu, vejce, prolisovaný česnek, dijonskou hořčici a provensálské bylinky. Do této směsi zamíchejte podušenou zeleninu, případně zbylé rozmačkané brambory. Vyzkoušejte, jestli náplň není potřeba ještě dosolit. 

Celou náplň teď vylijte do připravené zapékací formy, vyskládané brambory a cuketou. Nakonec dozdobte špičkami chřestu a pečte zhruba 45 minut na 190° - než bude mít koláč zlatou barvu.

Koláč je výborný teplý, ale i studený  - každopádně, po vychlazení se lépe krájí.

4 komentáře:

  1. Mňam, vypadá báječně! Slané koláče si děláme k obědu nebo k večeři velmi rádi. :)

    Give Away o Zdravý balíček

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, to vypadá dobře! Na slaný koláč už se dlouho chystám, tak něco takového asi zkusím. :)

    OdpovědětVymazat