úterý 24. května 2016

Lehký šlehačkový dort s ovocem

Dort, který potěší snad každé oko a chuťové pohárky i nejzarytějšího dortového odpůrce. Díky šlehačkovo jogurtové náplni bez másla je lehoučký a díky ovoce zase svěží. 
Ingredience:

korpus:
6 vajec
180 g cukr krupice
35 g tmavého kakaa
145 g hladké mouky
6 lžic oleje
1 lžička prášku do pečiva

krém:
2 smetany na šlehání minimálně 33%
3 lžíce cukr moučka
3 jogurty bílé, sladké (cca 400 g)
1 želatinový ztužovač 

ovoce nakrájené na malé kousky do krému
ovoce celé na zdobení

Připravte si všechny suroviny potřebné pro přípravu korpusu. Je fajn mít všechno navážené dopředu a soustředit se na šlehání těsta :). 
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a postupně do něj zapracujte krupicový cukr. Mějte trpělivost a šlehejte, sníh musí být velmi tuhý. Teď snižte otáčky mixéru a do sněhu postupně po menších částech zapracujte žloutky, olej, kakao, prášek do pečiva a mouku. Hotové těsto vylijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečte na 150°C 35-40 minut. Prvních 30 minut neotvírejte troubu! 
Korpus nechejte vychladnout, až poté jej můžete rozkrájet na 4 části - pokud si netroufáte, klidně postačí 3 patra.

Opět si nachystejte vše potřebné na náplň. Vyšlehejte šlehačkovou smetanu s cukrem do tuhé šlehačky. Pozor na přešlehání (vznikne máslo). 
Dejte jogurty do mísy, nachystejte si metličku nebo mixér. Do jogurtu vysypte celý ztužovač a rychle a pečlivě je spolu smíchejte. Přidejte vyšlehanou šlehačku a ihned plňte korpus. Náplň si rozdělte tak, aby vám část zůstala navrch na poslední vrstvu. Do každé vrstvy krému naskládejte malé kousky ovoce. Celé ovoce si nechejte na ozdobení dortu, použít můžete i mátové lístky. Dort nechejte ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

15 komentářů:

  1. Tak ten je :O Dokonalost! ♥
    http://es-veronica.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych se teď nesnažila zhubnout do léta, tak bych si ho okamžitě udělala, protože musí být naprosto výtečný! :) A radost pohledět, tady si dal někdo práci se zdobením!

    OdpovědětVymazat
  3. Kdybych se teď nesnažila zhubnout do léta, tak bych si ho okamžitě udělala, protože musí být naprosto výtečný! :) A radost pohledět, tady si dal někdo práci se zdobením!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, zrovna dietní opravdu není, ale naopak ani žádná velká prasárna. Dnes zkouším jahodový koláč, který se dá i při dietě. Jestli se povede, zítra bude recept, držte mi palce 👊

      Vymazat
  4. Nádherně naaranžované, určitě byl výborný! Šlehačkové dorty s tunou ovoce mám nejraději, člověk aspoň hřeší "s citem". :D :)
    Give Away o Zdravý balíček <- u mně na blogu, srdečně tě zvu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji 🌷
      ... balíček v Tvojí soutěži je opravdu hezky vybrán

      Vymazat
  5. Ten vypadá opravdu dokonale! Chtěla bych se jen zeptat, v jak velké formě je pečený? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za pochvalu ❤
      Korpus je pečen v nejklasičtější klasice "23 cm".
      Přeji krásnou sobotu

      Vymazat
  6. Korpus mi v troubě vůbec nenarostl, škoda peněz. A to jsem udělala vše podle receptu. Škoda, že jsem nenašla ten starý recept, ten se vždycky povedl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, to mně moc mrzí, přemýšlím, kde mohl vzniknout problém. Napadá mně:
      1. trouba se min. prvních 30 minut nesmí otevřít.
      2. sníh musí být vyšlehaný opravdu velmi poctivě. Ručně bych si na to netroufla, šlehám ve velmi výkonném mixéru cca 8 minut na plné otáčky.

      Zkuste to ještě jednou, budu vám držet palce :)

      Vymazat
  7. Jééé, to vypadá dobře! Na slaný koláč už se dlouho chystám, tak něco takového asi zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Sušenky vypadají opravdu skvěle! Budu je muset vyzkoušet :)
    Měj se v lásce,
    Maria

    OdpovědětVymazat