čtvrtek 4. února 2016

Skvělý cizrnový hummus

Tuto tradiční arabskou kaši, dip, pastu nebo když chcete - pomazánku z cizrny děláme celkem pravidelně. Většinou k němu kupuji chléb Lavaš, který si trháme na menší kousky a hummus nimi nabíráme...

... Lavaš však tentokrát chyběl, zato jsme měli doma velkou rustikální bagetu. Na zdobení pak dobře posloužili různé drobnosti, které doma běžně najdete. Olivy, nakládané okurky, vlašské ořechy, mandlové lupínky, rukola, vařená červená řepa, jarní cibulka, sušená rajčata... Zkuste každý kousek ozdobit něčím jiným, odměnou bude originální výsledek...

Ingredience
250 g suché cizrny
5 stroužků česneku
šťáva z jednoho citronu
velká polévková lžíce tahini (sezamová pasta)
3 lžíce dobrého olivového oleje
půl lžičky soli
pepř

Namočte cizrnu předem do vody, nejméně na 12 hodin. Uvařte ji do měkka, trvá to asi 40 až 60 minut. Sceďte, ale vodu si odložte bokem, budete potřebovat asi 1 dcl. Cizrnu nechejte zchladnout a v mixéru ji rozmixujte na hladkou pastu, za postupného přidávání vody, která zůstala z vaření cizrny, šťávy z citronu, tahini a olivového oleje. Nakonec zamíchejte utřený nebo prolisovaný česnek, sůl a pepř.

Žádné komentáře:

Okomentovat