pondělí 7. prosince 2015

Restovaná cizrna a brokolice s těstovinami orecchiette

Je libo něco lehčího, zdravého ale taky chutného? Na oběd či na večeři?

Ingredience:
1 hrnek suché cizrny
250 g těstovin (například orecchiette)
1 velká lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
4 stroužky česneku
1 balení brokolice
sůl, pepř
bylinky, nebo muškátový oříšek
1,5 dcl suchého bílého vína
1,5 dcl vody z těstovin
velká hrst nastrouhaného parmazánu

Pokud budete používat suchou cizrnu, je lepší ji den dopředu namočit do vody. Vaření cizrny pak trvá mnohem kratší dobu. Vařte ji v osolené vodě do měkka - spíše "na skus". Dejte pozor, aby se nerozvařila. Můžete použít i cizrnu z plechovky - tu vařit nemusíte.
Dejte vařit těstoviny a vodu z vaření si poté nechejte na později.

Nakrájenou cibuli lehce orestujte na másle a olivovém oleji. Přidejte cizrnu a za častého míchání restujte zhruba 8 minut - než cizrna chytne zlatavou barvu. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř podle vaší chuti. Když máte možnost přidat čerstvé bylinky, použijte například nasekanou šalvěj a petrželku. Dochutit můžete i špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

Přidejte očištěnou brokolici rozdělenou na menší kousky. Opět chvíli restujte a podlijte vínem a vodou, která zůstala z vaření těstovin. Pod pokličkou na mírném ohni vařte asi dalších 8 minut, než změkne brokolice. Odložte ze sporáku a smíchejte s uvařenými těstovinami a parmazánem a hned podávejte.
Chutná i za studena, jako těstovinový salát.

Žádné komentáře:

Okomentovat