úterý 15. prosince 2015

Pasta alla norma - těstoviny s lilkem

Jednoduché těstoviny, v kterých hlavní roli hraje lilek...
Ingredience:
1 balíček semolinových těstovin (500g)
1 středně velký lilek
2 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1 sušená paprička peperoncino
300 ml rajčat v podobě passata
sůl, pepř
sýr pecorino romano
bazalka

Nejdříve si připravte lilek. Nakrájejte jej na kolečka silné asi 5mm. Rozložte je na papírové utěrky, osolte a nechejte "vypotit", aby se odstranila přebytečná voda. Trvá to zhruba 30 minut, proto si mezitím uvařte těstoviny a připravte omáčku. Klasicky se v tomto sicilském receptu používají krátké těstoviny, např. penne, rigatoni, paccheri. Já je však dnes neměla po ruce a na fotce vidíte spaghetti quadrati.
Cibuli nakrájejte na jemno a restujte na olivovém oleji do změknutí. Přidejte česnek, chilli papričku a passata, dle chuti osolte a opepřete. Za občasného míchání zredukujte omáčku asi na dvě třetiny a odstavte.
Vypocený lilek ugrilujte na sucho na grilovací pánvi, z obou stran. Toto je asi nejzdlouhavější část přípravy. 
Uvařené těstoviny vmíchejte do omáčky a poté přidejte lilek. Při servírování použijte čerstvou bazalku a hoblinky pecorina.

2 komentáře:

  1. Moje oblíbená kombinace... dříve jsem lilek neměla ráda vůbec a teď bych ho jedla pořád! A v kombinaci s těstovinami je moc dobrý :) skvělý recept!
    Getmovin by Deni

    OdpovědětVymazat
  2. Naprostý souhlas. Neuvěřitelné, kolik chuti může být v zelenině :). Z lilku často děláme i "Baba ganoush" - znáte? :)

    OdpovědětVymazat