pondělí 2. listopadu 2015

Kefta - tak trochu netradiční grilování

Kefta, kefty, keftas - nejčastěji na ně narazíte v marocké kuchyni, můžou mít podobu masových koulí, válečků, nebo i grilovaných špízů...
... připravují se obvykle z mletého jehněčího masa. Pokud je pro vás nedostupné, klidně použijte hovězí maso. Typické pro kefty je výrazné koření, hlavně máta. Nenechte se odradit neobvyklou kombinací, budete příjemně překvapení a u grilu můžete zazářit s něčím, co nedělají všichni sousedé...

na 14 špízků je potřeba:
600 g mletého jehněčího, případně hovězího masa
2 střední cibule
2 stroužky česneku
1/4 hrnku nasekané koriandrové natě 
1/4 hrnku nasekané petrželové natě
1/4 hrnku nasekaných mátových lístků
1 lžička římského kmínu (případně 2 lžičky mletého obyčejného)
1 lžička mleté červené papriky (pro milovníky ostrého mleté chilli)
1 zarovnaná lžička soli
1/2 lžičky pepře

Ideální dresink:
1 kelímek bílého jogurtu řeckého typu
2 lžíce citrónové šťávy
2 utřené stroužky česneku
2 lžíce nasekané máty
sůl a pepř

Maso by mělo být namleté velmi jemně (nebo 2 krát). Pečlivě jej smíchejte se všemi přísadami, přičemž cibuli nakrájejte na jemno a česnek prolisujte. Také nať nasekejte najemno. Špízky se tak nebudou při výrobě rozpadat a chutě se lépe propojí. Rukou tvarujte delší a tenčí špízky na špejle, které napřed namočte do vody aspoň na 30 minut. Při grilování pak nebudou hned hořet. U grilování nezapomeňte otáčet a je hotovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat