neděle 25. října 2015

Čokoládové brownies s ořechy

Hned na začátku pracovní porady mě upoutala krabička s kostkami brownies, které donesla kolegyně Monika. Čokoláda a kakao tetelily vzduch před projekcí grafů a tabulek, na které se vůbec nedalo soustředit...
... vrhla jsem se na ně hned o přestávce (hlavně nenápadně). Božské. Na konci porady jsem už měla hotový nákupní seznam a v hlavě kompozici pro focení.

Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny:
(na formu 24cm)

250 g máslo
200 g čokoláda s obsahem kolem 70% kakaa
50 g nasekané ořechy (např. směs vlašských a mandlí)
80 g kakao (doporučuji Kovandovi de luxe)
65 g hladké mouky
350 g cukr krupice
1 lžička prášek do pečiva
4 velká vejce

Pečící formu vyložte papírem na pečení. Půjde to snáz, když papír namočíte a pomačkáte. Lépe se tak přizpůsobí formě.
Rozpusťte máslo a čokoládu ve vodní lázni (nesmí se vařit) a poté přidejte nasekané ořechy. Zvlášť smíchejte kakao, mouku, prášek do pečiva a cukr a tuto směs přidejte k rozpuštěnému máslu s čokoládou. Míchejte do hladka a přidejte ještě celá vajíčka. Znovu pečlivě míchejte, předělejte do formy a zarovnejte. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte 25 minut. 
Hotové brownies je po krajích a povrchu jemně "křupavé" a uvnitř vláčné - jakoby nedopečené.

Žádné komentáře:

Okomentovat