úterý 20. října 2015

Cibulový koláč (quiche)

Každý rok, na konci září, se sjíždíme celá rodina, abychom oslavili narozeniny našeho juniora. A já se snažím vymyslet jídelníček, aby chutnalo všem, abych jídlo měla co nejvíce nachystané dopředu a nejlépe - abych ještě sklidila úspěch:)...

...To všechno v průběhu celého víkendu pro deset osob. 
Na sobotní odpoledne jsme naplánovali dlouhou procházku lesem za účelem sbírání hub. Počítala jsem s tím, že po návratu budou všichni hladoví  a možná trochu promrzlí, určitě by to chtělo něco teplého. Tak padla volba na slaný francouzský koláč, takzvaný quiche. Úspěšný byl vydatný cibulový, ale stejně tak lehčí špenátový:
Ingredience:
(koláčová forma o průměru 28cm)

těsto:
250g hladké mouky
140g másla
2 žloutky
6 lžic studené vody
sůl

náplň:
500g cibule
olej
150g prorostlé slaniny
2 vejce
2 kelímky créme fraiche (kysaná smetana s vysokým obsahem tuku)
150 g sýru (např. gouda,  min 40% tuku)
provensálské koření (bazalka, tymián, rozmarýn)
sůl, pepř

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechejte jej odpočinout v lednici aspoň hodinu. Těsto pak vyválejte a vyplňte jím koláčovou formu tak, aby těsto pokrylo i její okraje. Těsto propíchejte vidličkou. Nyní je ideální těstovou formu "předpéci" a to tak, že na něj položíte pečící papír a zasypete například suchými fazolemi. Ty působí jako zátěž a okraje při pečení "nesjedou" dolů. Stačí 10 minut v troubě předehřáté na 180°C. 
Fazole a pečící papír vyjměte a nahraďte náplní. Tu připravíme tak, že cibuli nakrájenou na proužky osmahneme na připraveném oleji do zlatova. Zhruba v půlce smažení přidejte špek nakrájený na kostky. Cibuli se špekem nechejte vychládnout. Poté smíchejte se smetanou, rozšlehanými vajíčky a sýrem. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte bylinky - jestli je máte rádi, ideálně provensálskou směs (bazalka, tymián, rozmarýn). Takto připravenou směs nalijte na těsto do koláčové formy a pečte do zlatova (asi 25 min) při teplotě 180°C.
Koláč krájejte na klínky. Je výborný teplý ale i za studena.

Špenátová náplň:
250 g listového špenátu
2 vejce
2 kelímky créme fraiche (kysaná smetana s vysokým obsahem tuku)
150 g sýru (např. gouda,  min 40% tuku)
muškátový oříšek
sůl, pepř

Pokud se chystáte použít mražený špenát - volte vždy listový místo protlaku. Po rozmražení z něj odstraňte přebytečnou vodu a smíchejte s rozšlehanými vejci, smetanou a sýrem nakrájeným na menší kostky. Ochuťte solí a pepřem a nastrouhejte půlku muškátového oříšku. Všechny další postupy jsou stejné jako u cibulové verze. Po 15 minutách pečení můžete po povrchu rozmístit na kousky natrhanou mozzarelu a zapéct do zlatova.


1 komentář:

  1. Koláč se špenátovou náplní byl vyborny a opravdu lehky

    OdpovědětVymazat