neděle 3. února 2013

Křehký jablkový koláč

Jablkový koláč je taková klasika. Když se vám ho podaří hezky naservírovat, lehce z něj uděláte nedělní zákusek. Tady je můj odzkoušený recept:
Ingredience:
(na celý plech)

těsto:
250 g másla
420 g hladké mouky
200 g cukr moučka
3 žloutky
10 lžic studené vody
sůl

náplň:
1 kg nastrouhaných jablek
2 vanilkové cukry
100 g cukr moučka

Všechny ingredience na těsto smíchejte a rukami vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části a
zakryté uložte do chladu. Než bude těsto odpočívat, oloupejte a na hrubo si nastrouhejte jablíčka. Smíchejte je s cukrem.
Vyválejte první část těsta na velikost plechu. Těsto má tendenci se trhat a špatně se přenáší na plech. Pomoct vám může pečící papír. Ustřihněte kus ve velikosti vašeho plechu a těsto vyválejte přímo na pečícím papíře. Pomocí něj ho pak lehce překlopíte na plech, který je vymazaný máslem a vysypaný moukou. 
Na těsto rovnoměrně rozetřete nastrouhaná a s cukrem smíchaná jablka. Na jablka se položí druhý plát těsta, který vyválejte stejným způsobem jako ten první. Propíchejte ho pravidelně vidličkou, aby mohla unikat pára z jablek a neudělala tak bubliny na vrní části těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C dokud nezačne těsto růžovět. Po vychlazení posypejte moučkovým cukrem.
Na obrázku dozdobeno domácí šlehačkou, mletou skořicí a lísky meduňky.

Žádné komentáře:

Okomentovat