pondělí 14. ledna 2013

Špenátový koláč

Kouzlo tohoto špenátového koláče je vlastně v těstě. Je v něm minimum tuku, přesto je lahodné, je křehké, přesto pevně drží tvar.  
Dobu přípravy můžete zkrátit použitím mražených špenátových listů. Já jsem použila čerstvý špenát, který je potřeba nejdříve probrat,  umýt a krátce povařit. V marketu ale běžně koupíte kvalitní mražené celé špenátové listy, tuším kolem 60 korun za 3/4 kg balení.

Ingredience
(koláčová forma o průměru 28 cm)

těsto:
70 g másla

300 g hladké mouky

180 ml mléka
0,5 lžičky soli 

náplň:
1 kg listového špenátu
100 g uzené šunky
hrst nasekané petrželové natě
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
2 vejce
100 g strouhaného parmazánu
sůl
pepř
30g másla

Rozpusťte máslo a přidejte ho k mouce. Důkladně propracujte prsty, než vznikne drobenka. Přidejte sůl a mléko a vypracujte hladké vláčné těsto. Nechejte ho v chladu odležet zhruba hodinu.
Než bude těsto odpočívat, nachystejte si náplň. Pokud používáte čerstvé špenátové listy, je potřeba je samozřejmě omýt a pak povařit ve vodě - cca 5 minut. Použít můžete i mražený špenát, ale vždy celé listy, nikdy ne protlak. Špenát posekejte na co nejmenší kousky. Opečte na olivovém oleji šunku nakrájenou na malé kostky, stačí 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek, petrželovou nať, osolte a opepřete. Dále přidejte nasekaný špenát a za občasného míchání povařte 15 minut. Pak nechejte špenát zchladnout. Do vychlazeného špenátu přidejte strouhaný parmazán a vajíčka. Tímto je špenátová náplň hotová.
Koláčovou formu vymažte máslem. Vezměte 2/3 těsta a vyválejte ho tak, aby jste ním vystlali celou formu, včetně okrajů. Na těsto rovnoměrně naneste špenátovou náplň. Zbylé těsto vyválejte tak, aby jste s ním zakryli celou náplň. Těsto z vrchu propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára z náplně. Potřete rozpuštěným máslem a pečte při 200°C asi 30 minut.

1 komentář:

  1. Vyborny opravdu syty obed, doporucuji jen misto sunky bych dal priste slaninu, sunka nebyla temer znat.

    OdpovědětVymazat