Kouzlo tohoto špenátového koláče je vlastně v těstě. Je v něm minimum tuku, přesto je lahodné, je křehké, přesto pevně drží tvar.
Ingredience
(koláčová forma o průměru 28 cm)
těsto:
70 g másla
300 g hladké mouky
180 ml mléka
0,5 lžičky soli
náplň:
1 kg listového špenátu
100 g uzené šunky
hrst nasekané petrželové natě
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
2 vejce
100 g strouhaného parmazánu
sůl
pepř
30g másla
Rozpusťte máslo a přidejte ho k mouce. Důkladně propracujte prsty, než vznikne drobenka. Přidejte sůl a mléko a vypracujte hladké vláčné těsto. Nechejte ho v chladu odležet zhruba hodinu.
Než bude těsto odpočívat, nachystejte si náplň. Pokud používáte čerstvé špenátové listy, je potřeba je samozřejmě omýt a pak povařit ve vodě - cca 5 minut. Použít můžete i mražený špenát, ale vždy celé listy, nikdy ne protlak. Špenát posekejte na co nejmenší kousky. Opečte na olivovém oleji šunku nakrájenou na malé kostky, stačí 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek, petrželovou nať, osolte a opepřete. Dále přidejte nasekaný špenát a za občasného míchání povařte 15 minut. Pak nechejte špenát zchladnout. Do vychlazeného špenátu přidejte strouhaný parmazán a vajíčka. Tímto je špenátová náplň hotová.
Koláčovou formu vymažte máslem. Vezměte 2/3 těsta a vyválejte ho tak, aby jste ním vystlali celou formu, včetně okrajů. Na těsto rovnoměrně naneste špenátovou náplň. Zbylé těsto vyválejte tak, aby jste s ním zakryli celou náplň. Těsto z vrchu propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára z náplně. Potřete rozpuštěným máslem a pečte při 200°C asi 30 minut.
Vyborny opravdu syty obed, doporucuji jen misto sunky bych dal priste slaninu, sunka nebyla temer znat.
OdpovědětSmazat