neděle 20. ledna 2013

Lahodný květákový nákyp

Správným dochucením lze z květáku vykouzlit skutečně lahodný pokrm. Parmazán?! Citrón?! Muškátový oříšek?!  Přesně tak !

Ingredience

(4 porce)


1 středně velký květák

3 vajíčka
100 g zakysané smetany
50 g strouhaného parmazánu 
šťáva z jednoho citronu
2 hrsti petrželové natě
1/3 lžičky mletého zázvoru
1/3 muškátového oříšku
sůl
pepř
máslo a strouhanka na formu

Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Uvařte ho v osolené vodě do měkka. Mezitím oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s kysanou smetanou, strouhaným parmazánem, zázvorem, nastrouhaným muškátovým oříškem, citronovou šťávou a ochuťte solí a pepřem. Přidejte nasekanou petrželovou nať. Uvařený vychladnutý květák nasekejte na drobno a smíchejte se žloutkovou směsí. Nakonec vmíchejte z bílků ušlehaný tuhý sníh.
Nákyp můžete upéct naráz celý v zapékací míse, nebo menších miskách, v kterých můžete nákyp rovnou podávat. Zapékací formu vytřete máslem a vysypte strouhankou. Květáková směs by měla být vysoká 2-3 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C do zlata, asi 35 minut.

1 komentář:

  1. Dobrý den, Váš recept na nákyp jsem našla jen náhodou, ale vyzkoušeli jsme a byli jsme nadšení! Jsme s přítelem vegetariáni, takže u nás bezmasé pokrmy fungují. Díky za parádní recept na květák!

    OdpovědětVymazat