neděle 20. ledna 2013

Čokoládový fondant

Malý čokoládový dortík, který je na povrchu upečený, ale uprostřed tekutý. Proč si tento čokoládový luxus nedopřát i doma? Pokud použijete kvalitní suroviny a dodržíte přesný postup, nemůžete nic pokazit...
Ingredience
(4 porce)

3 vejce
60 g krupicového cukru
150 g másla
120 g čokolády 70%
25 g kvalitního kakaa (22%)
70 g hladké mouky
máslo a mouka na vymazání formiček

Nejdříve si připravte - zvažte všechny suroviny, aby je bylo možné plynule
zpracovávat. Prví nechejte ve vodní lázni rozpustit čokoládu a roztopte máslo. Mezitím vyšlehejte vejce a cukr až do pěny. Do pěny přidejte máslo, pomalu, aby se nesrazilo s vajíčkem. Dále přidejte roztopenou čokoládu, potom zapracujte kakao a nakonec mouku. Čokoládovou směsí naplňte formičky vymazané máslem a vysypané moukou (zapékací misky o průměru přibližně 8 cm). Misky naskládejte na plech a tak je vložte do trouby rozehřáté na 200°C. Pečte velmi krátce (asi 10 minut), pouze tak docílíte tekutého vnitřku. Pokud si nejste jisti troubou, nezbývá nic jiného než délku pečení zkoušet.

Tipy a rady:
  • Čokoládový fondant podáváme teplý - hned po vytáhnutí z trouby.
  • Můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.
  • Čokoláda opravdu musí být kvalitní, s minimálním obsahem kakaa 70%.
  • Kakao je taktéž důležité. Ráda používám Kakao "Kovandovi de luxe". Pro porovnání:
    • Kakao ORION na vaření
      Obsah kakaového másla 10%
      Hmotnost 100 g
      Cena 33 Kč (33 Kč/100 g)
    • Kakao KOVANDOVI de luxe
      Obsah kakaového másla 22%
      Hmotnost 150 g
      Cena 45 Kč (30 Kč/100 g)

Žádné komentáře:

Okomentovat