středa 9. ledna 2013

Čokoládové muffiny s malinami

Muffiny snad dělal doma už každý. Kdyby přece jenom ne, zkuste tyto. Jsou nadýchané a lehké, osvěžující díky malinám a hezké díky tvarohové "čepici".
Ingredience:
(na 16 ks muffinů)



200 g cukru krupice
160 g másla
4 celé vejce
80 ml mléka 
240 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku 
30 g tmavého kakaa
1 špetka soli
200 g malin
100 g čokolády


Krém:

250 g měkkého tvarohu z vaničky

60 g cukru moučka
20 ml mléka
50 g másla

3 plátky želatiny

Formu na muffiny vyskládejte papírovými košíky a pak se pusťte do těsta. Máslo a cukr vyšlehejte do pěny, nejlépe v kuchyňském robotu. Postupně přidejte vajíčka. Hned jak je robot zapracuje do těsta, bez prodlení přidejte mléko, mouku, kypřící prášek, špetku soli a nakonec kakao.
Do této vypracované hmoty ještě ručně, opatrně zapracujte maliny a čokoládu nakrájenou na kostky velké asi 0,5x0,5cm. Pokud chcete mít maliny „spravedlivě rozdělené pro každý muffin, můžete je vtlačit do těsta až potom, co naplníte těstem papírové košíčky.
Pečte v troubě předehřáté na 190°C 15-20 minut. Pokud si nejste jisti, zdali jsou již upečené, zasuňte do netlustější vrstvy muffinu špejli. Vytáhněte ji a pokud na ní bude nalepené těsto, pečte ještě dál. Pokud vytáhněte čistou špejli, je hotovo. Tato pomůcka platí téměř na všechny druhy těsta.
Pokud chcete mít muffinky lákavé i na oko, můžete je dozdobit tvarohovou pěnou. Smíchejte tvaroh a cukr. Plátky želatiny nechejte nabobtnat podle návodu na balení. Mléko a máslo nechejte roztopit, ale nepřevařujte. Do teplé směsi zamíchejte želatinu, která se v směsi rozpustí. Postupně tuto směs přimíchejte do tvarohu s cukrem. Nechejte zchladnout a ztuhnout, ale ne úplně – jen tak, aby jste mohli cukrářským zdobítkem udělat na muffinu hezký kopeček. Pokud vám zbylo pár malin, určitě je použijte na dozdobení :)

Žádné komentáře:

Okomentovat