pondělí 17. prosince 2012

Pomerančový džem

Pokud zrovna nebydlíte v nějakém velkém městě, není vůbec jednoduché koupit pomeranče (nebo jakékoliv ovoce), které není chemicky ošetřené. Obzvlášť citrusové plody, kterých kůra se používá při pečení celkem běžně. Když se mi tato možnost naskytla, neváhala jsem ani chvilku a v kuchyni na stole leželo hned deset kilo...
... Ihned se mi vybavila typická anglická zavařenina - pomerančový džem. Recept jsem si ale vybrala z Provence. Pojďme na to:)

Ingredience
(4 sklenice)

1kg pomerančů
1kg cukru
1,25 l vody
šťáva z 1 pomeranče

Pomeranče kartáčkem umyjte v teplé vodě. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte dvě hodiny. Takto je pod pokličkou nechte chladnout přes noc.
Pomeranče rozpulte a dužinu, včetně bílé části vraťte do vody, ve které se vařili pomeranče. Kůru odkládejte bokem a pečlivě ji čistěte od bílé části, později ji budete potřebovat. Nyní přiveďte k varu dužinu a vodu a zredukujte obsah asi na dvě třetiny. Pak přeceďte přes sítko a dužinu vyhoďte. Do šťávy přidejte cukr, pomerančovou šťávu a pomerančovou kůru nakrájenou na jemné proužky. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Při vaření se snažte sbírat a odstraňovat pěnu. Dejte trochu džemu na malý talířek a vložte na chvíli do mrazničky, aby jste se přesvědčili, že džem želíruje. Pokud ne, vařte ještě 5 minut. Až džem dobře želíruje, naplňte ho ještě horký do dobře umytých skleniček a zavíčkujte.
Protože jsem džem dělala chvilku před Vánoci, napadlo mně ho použít jako originální dáreček. Jak vidíte na fotce, stačí trochu přizdobit a dárek je na světě:)

9 komentářů:

  1. Dostala jsem od Lenky skleničku a je úplně úžasný! Mě mých 7 kg chemicky neošetřených pomerančů leží v košíku. Viděla bych to na kandované pomeranče a nějaký likér :)

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, já mám také ještě 3 kilo a přijde mi to škoda sníst jen tak. Budu hledat další recepty a ty kandované také zvážím:)

    OdpovědětVymazat
  3. Kandované nedělej, je to hořké. řekla bych že je tam tenká slupka a moc "toho bílého" Uvidím ještě až to namočím do čokolády... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím :-) Váš džem vypadá moooc dobře. Opravdu je takto pěkně čirý? Hledala jsem spoustu receptů na internetu, ale většinou byly džemy takové "kalné", tento vypadá o mnoho lépe, tak jako džemy které jsem jedla na dovolené v Anglii :-) a ještě se chci zeptat, opravdu není potřeba nějaký želírovací cukr či tak něco? A když naleji hotový džem do skleniček tak klasicky otočit dnem vzhůru? Omlouvám se za tolik otázek, ale ráda bych docílila stejně krásného džemu jako Vy :-))) Díky za odpovědi, Iva

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím Ivo, ano fotky jsou moje, takže skutečně džem vypadá takto. Měla jsem úplně stejný cíl jako vy - aby byl džem autentický. Lze toho dosáhnout právě tím šíleným postupem nahoře. Není to prostě takový ten český "rychlodžem" se želírovacím cukrem :). Po vaření jsem toho měla plné zuby, ale také jsem jej dělala z obrovského množství pomerančů (10kg), to bych si už příště rozmyslela :). Také bych postup vylepšila o přídání šťávy z jednoho citronu (který obsahuje hodně přírodního pektinu a ten urychlý želírovací proces). Tak ať se Vám vydaří :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jé tak to je skvělé že džem vypadá opravdu takhle. Postup se mi zase tak šílený nezdá, a hlavně budu dělat cca ze 2 kg. Dnes s tím začnu a zítra budu dodělávat. Příští týden přijede známý z Anglie, už tam dlouho nebyl,tak mu ji chci trochu připomenout, pak dám vědět jaký jsem měla úspěch :-) zatím se mějte, díky za rady a pěkný víkend!!! Iva

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím Lenko, tak jsem včera udělala džem :-) mám ho krásně čirý jako Vy, je chuťově výborný, nalila jsem ho do skleniček, ale zdá se mi že ho mám nějaký tekutý :-( jak se povedl Vám?Dělala jsem vše podle Vašeho postupu, použila i šťávu z citronu jak jste radila,zdál se mi v pohodě když jsem ho zkoušela dát do mrazáku, ale prostě se mi zdá tekutější, asi jako med.... tak nevím kde jsem udělala chybu a zda se s tím dá ještě něco dělat nebo je to tak v pořádku?? Díky z odpověď, Iva :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ivi, jsem ráda že Vám chutná a vypadá jak jste chtěla. Ze zkušenosti i z jiných džemů - pokaždé je to s tou tuhostí jinak, strašně záleží i to, kolik vody obsahuje ovoce. Když mi to mo neželíruje, prostě vařím dál, než se ta přebytečná voda odpaří. Džem vám určitě ještě trochu ztuhne, ale ten můj má medovou konzistenci také. Pokud to vysloveně neteče, tak by mně to netrápilo, je to prostě příroda bez chemie :)
    Ale ano, jednou se mi stalo i to, že opravdu tekl i po vychádnutí. Skleničky jsem otevřela, vylila do hrnce a vařila znovu, než více neželíroval. Ale to považuji za krajné řešení...
    J

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím Lenko :-) tak opět budu dělat Váš džem:) měla jsem tu na týden známou, a každý den snídala džem a moc ho chválila a celou dobu naznačovala jestli bych jí ho neudělala, i když jsem jí řekla, že postup je jednoduchý...no nicméně, budu jí ho dělat já :-) jen jsem se chtěla zeptat, když vaříte pomeranče ty dvě hodiny, kolik Vám zbyde cca vody??Mě jí totiž minule co si pamatuji moc nezbylo, a možná proto že jsem myslím trochu dolila, tak jsem měla džem tekutější....nevím. Kolik jí zbyde Vám?? Díky za radu, Iva :-)

    OdpovědětVymazat