středa 19. prosince 2012

Pomerančové sušenky z polenty

Jak jsem už psala u pomerančového džemu, nabídka na BIO pomeranče, které nejsou chemicky ošetřované se prostě neodmítá. Nevyhodila jsem ani kousíček kůry, ale pěkně jsem ji nakrájela, očistila od hořké bílé části a vysušila. A pak jsem našla v knize Jamieho Olivera recept na tyto pomerančové sušenky:
Ingredience
( 2 plechy, asi 25 ks sušenek)

kůra ze 2 -3 pomerančů, najemno nakrájená
255 g polenty
100 g hladké mouky
170 g cukru
170 g másla
2 velká vejce

Všechny suroviny pečlivě smíchejte a těsto nechte v chladu odpočinout minimálně hodinu. Pak si nachystejte plechy na pečení a vystelte je pečícím papírem. Tvar sušenek je na vás. Můžete jednoduše lžičkou dělat malé hromádky, pak budou mít spíše rustikální tvar. Pokud chcete aby sušenky měli pravidelný kulatý tvar, tvarujte kuličky o průměru asi dvou centimetrů a na plechu je prsty "sploštěte" asi na polovinu výšky. Důležité je, dělat hromádky od sebe aspoň pět centimetrů. Sušenky se při pečení hodně roztečou. Pečte při 190°C asi 15 minut, nebo dokud budou okraje sušenek upečené do zlata.

1 komentář: