středa 5. prosince 2012

Čokoládové pralinky

Přemýšlela jsem, co nadělit mým klukům na Mikuláše. Nápad se dostavil v podobě čokoládových pralinek. Strávila jsem dost času brouzdáním na internetu a lovením v kuchařských knížkách, ale nakonec jsem vše udělala po svém a nějak pomocí intuice to vyšlo :).

Nejdůležitější je koupit kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Silikonové formičky koupíte bez problémů, ceny se pohybují od 79 do 200 Kč a obvykle z jedné formy dostanete 15 pralinek. Náplň je dílem vaší fantazie, já dělala pomerančovou, oříškovou a koňakovou.

Ingredience
(Na 30 pralinek)

300 g čokolády (200g hořké, 100g bílé)
40g másla

Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a máslo. Nalijte trochu rozpuštěné čokolády do jednotlivých formiček a štětečkem ji rozetřete po okrajích formičky tak, abyste vytvořili "obal" pralinky.  Dejte ztuhnout do  lednice cca na 15 minut. Nyní vložte náplň a opět nechejte ztuhnout v lednici. Nakonec pralinku zalijte čokoládou po samý okraj formičky, aby jste ji "uzavřeli" a nechejte v lednici do druhého dne. Čokoládu udržujte po celou dobu tekutou ve vodní lázni. Bílou čokoládu použijte na druhou formu a to tak, že ji zamícháte do rozpuštěné hořké čokolády a ve vodní lázni spolu promícháte. Vzniknou světlejší - mléčné pralinky.

Pomerančová náplň:
Šťávu z jednoho pomeranče a 1 lžíci cukru zkaramelizujte na malé pánvi - vařte spolu do doby, než šťáva zhoustne a začne se jakoby natahovat. Vmíchejte lžíci smetany ke šlehání (alespoň 30%) a nakonec asi dvě lžíce čokolády, kterou máme rozpuštěnou ve vodní lázni na pralinky.

Oříšková náplň:
Na jemno rozemleté 3 lžíce lískových oříšků smíchejte se dvěma lžícema smetany ke šlehání (alespoň 30%) a nakonec asi s lžící čokolády, kterou máme rozpuštěnou ve vodní lázni na pralinky.

Koňaková náplň:
Dvě lžíce koňaku, brandy nebo rumu smíchejte s lžíci smetany ke šlehání (alespoň 30%), lžičkou třtinového cukru a jednou lžící čokolády, kterou máme rozpuštěnou ve vodní lázni na pralinky.

1 komentář: