středa 14. listopadu 2012

Sushi


Ingredience:
(cca 25 kousků)

250g rýže na sushi
3 lžíce rýžového octu
řasy nori
pasta wasabi
losos nebo tuňák (velmi čerstvé)
avokádo, okurek, chřest
sojová omáčka

Vaření rýže
Rýže na sushi se doporučuje vařit ve speciálním hrnci - rýžovaru. Pokud jste zatím sushi nepropadli a do rýžovaru nechcete investovat, stejně
dobře poslouží i klasický hrnec, nejlépe s nepřilnavým povrchem. na vaření rýže používám Tefal Ingenio.
Před vařením je nutné rýži pořádně propláchnout. Já proplachuji rýži pomocí kuchyňského síta, do té doby, než je voda z rýže úplně čirá.
Do hrnce nasypte rýži a zalijte studenou vodou asi tolik, aby hladina vody přesahovala povrch rýže o jeden centimeter. Rýži nesolte. Rychle přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a snižte plamen, nebo elektrický výkon na velmi mírný. Zakryté nechejte vařit 15 minut. Počas vaření, ani po dovaření pokličku nenadzvedávejte. Odstavte a nechte zakrytou rýži dojít, asi dalších 15 minut.
Rýži je důležité co nejrychleji schladit. Proto postupně předělávejte rýži do větší mísy a ochlazujte ovíváním. V japonsku se tradičně používá vějíř, my co ho nevlastníme musíme být kreativní a na ovívání použít nějakou improvizaci.

Vychlazenou rýži ochutíme rýžovým octem. Koupit můžete už ochucený ocet, pokud ale koupíte neochucený, ochuťte ho takto: Smíchejte 2  lžíce rýžového octu s 1 lžící cukru, s 1 lžičkou soli, převařte a nechte schládnout. S rýží promíchejte spíše opatrně, zlehka. Chuť octu v rýži by měla být velmi jemná.

Příprava sushi
Pro přípravu rolek maki sushi potřebujeme bambusovou rolku, pomocí které naplníme řasu nori. Na podložku si položíme řasu - vždy lesklou stranou dolů. Na řasu pravidelně naneseme jemnou vrstvu rýže, řasa by měla lehce prosvítat. Rýži nanášíme mokrými prsty, aby se na ně rýže nelepila. Na okraji ke kterému budeme rolovat necháme asi jeden centimeter volného místa, bez rýže.
Rýži uprostřed potřeme tenkou vrstvou wasabi pasty (pasta z japonského křenu, šíleně ostrého) a naskládáme suroviny dle vlastní chuti. Kombinovat lze rybu s okurkou, s avokádem, chřestem, nebo můžete maki rolky plnit jen zeleninou. Pak je pomocí podložky zarolujeme. Krájíme mokrým nožem, nejčastěji na 6 dílků. Nejdříve zavinutou rolku rozkrojíme napůl, pak odkrojíme konce a každou půlku na 3 dílky.








Jak sushi jíme
Sushi namáčíme do kvalitní sojové omáčky smíchané s pastou wasabi. Každé sousto zajídáme nakládaným zázvorem.

Co je vlastně sushi?
Kousky vařené rýže různě tvarované, ochucené rýžovým octem, kombinované syrovými kousky ryb, korýšů, hub, zeleniny ale i vajíčka. Spojení se syrovou rybou mnoha lidem dělá problém, ale sushi nemusí rybu obsahovat vůbec. Sushi se podává velmi esteticky servírované, nezbytně doplněné o wasabi, sójovou omáčku ale i nakládaný zázvor a mořské řasy.
Kombinace surovin a jejich tvarování jsou téměř neomezeny, sushi ale můžeme rozdělit takto:


Nejrozšířenější druhy sushi
Maki Sushi - rolky rýže zabalené v řase, plněné rybou, nebo zeleninou, nebo kombinací obojího
Nigiri Sushi - malé válečky rýže přikryté filetem syrové nebo vařené ryby nebo korýšem
Sashimi - velmi tenké plátky syrové ryby, velice úhledně nakrájené a servírované
Temaki - kornoutky z mořské řasy plněné rýží, rybou a zeleninou

Suroviny pro přípravu sushi můžete nakoupit v eshopu nebo v prodejnách http://www.japafoods.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat