(cca 25 kousků)
250g rýže na sushi
3 lžíce rýžového octu
řasy nori
pasta wasabi
losos nebo tuňák (velmi čerstvé)
avokádo, okurek, chřest
sojová omáčka
Vaření rýže
Rýže na sushi se doporučuje vařit ve speciálním hrnci - rýžovaru. Pokud jste zatím sushi nepropadli a do rýžovaru nechcete investovat, stejně
dobře poslouží i klasický hrnec, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Já na vaření rýže používám Tefal Ingenio.
dobře poslouží i klasický hrnec, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Já na vaření rýže používám Tefal Ingenio.
Před vařením je nutné rýži pořádně propláchnout. Já proplachuji rýži pomocí kuchyňského síta, do té doby, než je voda z rýže úplně čirá.
Do hrnce nasypte rýži a zalijte studenou vodou asi tolik, aby hladina vody přesahovala povrch rýže o jeden centimeter. Rýži nesolte. Rychle přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a snižte plamen, nebo elektrický výkon na velmi mírný. Zakryté nechejte vařit 15 minut. Počas vaření, ani po dovaření pokličku nenadzvedávejte. Odstavte a nechte zakrytou rýži dojít, asi dalších 15 minut.
Rýži je důležité co nejrychleji schladit. Proto postupně předělávejte rýži do větší mísy a ochlazujte ovíváním. V japonsku se tradičně používá vějíř, my co ho nevlastníme musíme být kreativní a na ovívání použít nějakou improvizaci.
Vychlazenou rýži ochutíme rýžovým octem. Koupit můžete už ochucený ocet, pokud ale koupíte neochucený, ochuťte ho takto: Smíchejte 2 lžíce rýžového octu s 1 lžící cukru, s 1 lžičkou soli, převařte a nechte schládnout. S rýží promíchejte spíše opatrně, zlehka. Chuť octu v rýži by měla být velmi jemná.
Příprava sushi


Jak sushi jíme
Sushi namáčíme do kvalitní sojové omáčky smíchané s pastou wasabi. Každé sousto zajídáme nakládaným zázvorem.
Co je vlastně sushi?
Kousky vařené rýže různě tvarované, ochucené rýžovým octem, kombinované syrovými kousky ryb, korýšů, hub, zeleniny ale i vajíčka. Spojení se syrovou rybou mnoha lidem dělá problém, ale sushi nemusí rybu obsahovat vůbec. Sushi se podává velmi esteticky servírované, nezbytně doplněné o wasabi, sójovou omáčku ale i nakládaný zázvor a mořské řasy.
Kombinace surovin a jejich tvarování jsou téměř neomezeny, sushi ale můžeme rozdělit takto:
Nejrozšířenější druhy sushi
Maki Sushi - rolky rýže zabalené v řase, plněné rybou, nebo zeleninou, nebo kombinací obojího
Nigiri Sushi - malé válečky rýže přikryté filetem syrové nebo vařené ryby nebo korýšem
Sashimi - velmi tenké plátky syrové ryby, velice úhledně nakrájené a servírované
Temaki - kornoutky z mořské řasy plněné rýží, rybou a zeleninou
Suroviny pro přípravu sushi můžete nakoupit v eshopu nebo v prodejnách http://www.japafoods.cz
Suroviny pro přípravu sushi můžete nakoupit v eshopu nebo v prodejnách http://www.japafoods.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat