Domácí pesto mně lákalo už hodně dlouho. Bohužel nemám přístup k většímu množství čerstvé bazalky, rozhodla jsem se tak pro pesto ze sušených rajčat.
...Nejčastěji asi pesto využijete na dochucení těstovin, na crostini (jiná verze bruschetty) a já vám nabídnu recept na grilované rajčata s pestem a mozzarellou. Nejdříve se ale pustíme do přípravy samotného pesta:
Ingredience:
(na 200 ml sklenici)
2 hrnky sušených rajčat (suché, nenaložené v oleji)
1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
1/2 hrnku olivového oleje, extra panenského
1/4 hrnku nasekané čerstvé bazalky
1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželové natě
1/4 hrnku piniových oříšků
2 stroužky česneku
mletý pepř
Jak začnete postupovat záleží na tom, jaké sušené rajčata máte k dispozici. Pro tento recept jsou potřebná sušená rajčata - ale nenaložená v oleji. Prodávají se v sáčku, nebo na váhu. Rajčata se obvykle suší na sluníčku - rozpůlená a nasolená. Na obsah soli je potřeba se zaměřit, některé rajčata je totiž potřeba odsolit v octovém roztoku (dle návodu na balení).
Pesto můžete zpracovat ručně v hmoždíři, záleží ale na jeho velikosti, vaší trpělivosti a také na tom, jakou výslednou strukturu a konzistenci požadujete. Já si hmoždíř nechávám spíše na menší množství, pro jednorázové využití. Výše zmíněné množství ingrediencí ale počítá s tím, že pesto budete mít do zásoby.
Je to jednoduché, Všechny ingredience s výjimkou olivového oleje (jen půlku množství) vložte do mixéru a zpracujte na požadovanou strukturu. Někdo upřednostňuje jemnější, někdo zas hrubější strukturu. Proto se druhá půlka oleje přidává až těsně před dokončením. Záleží na vámi požadované konzistenci.
Rajčatové pesto jsem ještě nezkoušela, o víkendu připravím, jsem zvědavá na výsledek.
OdpovědětVymazat