úterý 13. listopadu 2012

Mrkvový dort s mascarpone

Také vás někdy přepadne pokušení upéct něco "úplně jiné"? Rodinka už má plné zuby nedělní bábovky? Tak je to jasné, tento mrkvový dort je adept na váš cukrářský úspěch. 
Dortík nejenom že chutná skvěle, ale i vypadá efektně a jeho příprava je velmi snadná.


Ingredience
(forma o průměru 23cm)

4 vejce
1/2 hrnku oleje

2 hrnky třtinového cukru
1/2 hrnku vlažné vody
2 lžičky rumu


2 hrnky polohrubé mouky
2 rovné lžičky kypřící sody
2 rovné lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
3 hrnky mrkve - nastrouhané na hrubo mrkve asi 8ks
1 hrnek mletých vlašských ořechů 


Krém
500g mascarpone
2 lžíce másla
2 hrnky cukru moučka
1 lžička rumu 
šťáva z 1 citronu

Ve šlehači vyšlehejte do pěny vejce, třtinový cukr a rum. Pomalu přidávejte olej, aby se směs nesrazila. Potom přidáme vlaždnou vodu, polohrubou mouku, sodu, prášek do pečiva. Nakonec vmícháme ořechy a nastrouhanou mrkev. Těsto vylijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte asi hodinu při 175°. Jestli je dort (nebo jakékoliv piškotové těsto) hotový, zjistíte tak, že uprostřed propíchnete špejlí - pokud je špejle po vytáhnutí čistá - máme hotovo. Pokud je na ní nalepené těsto, šup ještě nachvilku do trouby. 
Dort nechejte zcela shládnout. Pak ho rozřežte na půl (pro vizuální efekt spíše v 1/3) a natřete třetinu krému. Zbylým krémem potřete celý dort. Dozdobit můžete mletými ořechy, nebo jako na obrázku - karamelizovanou mrkví.

5 komentářů:

  1. Dobrý den, dnes jsem dělala váš dort... nemáte náhodou chybu v množství cukru do krému? Já jsem dnes dala 3/4 hrnku a musela jsem to nastavovat neslazeným pudingem a stále je to moc sladké. Já bych tam dala tak 2 lžíce cukru a ne 2 hrnky :-(
    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se strašně líbí jak teď všude na mrkvové dorty dávají malé marcipánové mrkvičky. Vypadá to skvěle!

    OdpovědětVymazat
  3. Je výborný!! Všem mooc chutná. Je pravda, že je sladší, proto jsem taky dala méně cukru ;) Mrkvové dortíčky miluuju.. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. O kolik méně cukru? O 50%?

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat