neděle 12. srpna 2012

Melanzane alla parmigiana

Tak se originálně jmenuje další moje oblíbená lilková variace. Vlastně, jde o klasický recept ze severní Itálie. Lahodné zeleninové jídlo můžete jíst samotné, nebo můžete podávat jako přílohu k pečenému masu nebo rybě.
Ingredience
(6 porcí)

3 vetší lilky
olivový olej
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce sušeného oregana
2 plechovky loupaných rajčat (nebo 1kg čerstvých)
sůl, pepř
vinný ocet

větší hrst čerstvé bazalky
4 velké hrsti nastrouhaného parmazánu
2 hrsti suchých chlebových drobků
pokud máte, hrst čerstvého oregana
150 g sýru mozzarella

Lilky omyjte a nakrájejte na plátky silné jeden centimetr. Lilky naskládejte na rozžhavenou pánev s olivovým olejem a postupně je všechny opečte do zlata. Odložte stranou, nachystejte si větší hrnec, v kterém na olivovém oleji osmahněte cibuli. Až změkne, přidejte nadrobno nasekaný česnek a sušené oregano. Česnek opékejte jen krátce, jinak hrozí, že zhořkne. Přidejte rozmačkaná nebo nasekaná loupaná rajčata. (Pokud použijete čerstvá rajčata, je potřeba je nedříve spařit, zbavit slupky a zrníček). Promíchejte a pod pokličkou vařte asi 15 minut. Když se rajčata zredukují, ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a asi lžičkou vinného octa. Přidejte nasekanou čerstvou bazalku.
Do vyšší zapékací mísy dejte na dno tenčí vrstvu rajčatové omáčky, posypejte ji parmazánem a na to naskládejte opečené lilky. Takto střídejte vrstvy, než spotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva je rajčatová posypaná s parmazánem. Tuto vrstvu posypejte směsí chlebových drobků, čerstvého oregana a nakrájené mozzarelly.  Pečte asi půlhodinu v troubě předehřáté na 190°C než je povrch zlatavý a křupavý.

Žádné komentáře:

Okomentovat